Andra filmen i den senaste Beck-omgången. Två filmer till kommer senare i vår.
Titeln är latin och betyder ungefär tjänster och gentjänster. Och det är vad två av Martin Becks (Peter Haber) underlydande poliser (Martin WallströmKristofer Hivju) och Säpo tänker sig ska utbytas när en Säpo-polis (Danilo Bejarano) lägger sig i en mordutredning kring en person vid en loppmarknad i en stockholmsförort.
Höga polischefen Klas Fredén, som i Jonas Karlssons gestaltning alltid är en lurig fan, finns också med i historien. För så småningom visar det sig att spåren leder rakt upp i den allra högsta polisledningen, på ett lite oväntat sätt.
Välgjord spänning där en av de kvinnliga poliserna, Jenny (Anna Asp), i Beck-gruppen spelar en viktig roll den här gången. Man har nästan väntat på att hon – och Elmira Arikan som Ayda Çetin – ska få lite mer att göra, så länge som de har tillhört Beck-gruppen. Här krockar Jennys privata problem med jobbet ordentligt.
Tillbaka i gänget är alltså även den norska polisen Steinar Hovland efter att ha saknats i några filmer. Kristofer Hivju tillför alltid något positivt till i stort sett varenda film han är med i. Han spelar ju även med i Games of Throne där han gör en grym prestation .