Historien om Börje Salming tar sin början i den tuffa uppväxten i hemstaden Kiruna och kulminerar i Nordamerika, där han blir en stjärna i NHL-laget Toronto. I serien gestaltas Salming av Valter Skarsgård, och berättelsen sträcker sig bortom bara hockey, och belyser även den kulturkrock som följde med flytten till Nordamerika 1973 för Börje och hans flickvän Margitta (Hedda Stiernstedt).

En detalj som lätt kan förbises är Jason Priestley från “Beverly Hills 90210”, som gör en kort biroll som hockeyagent med uppdraget att rekrytera Salming till NHL. Serien består av sex avsnitt och har premiär den 19 november.

“Börje” är en underhållande, respektfull, rörande och inspirerande hyllning, där uppmärksamhet ägnats åt att fånga både 70- och 80-talets mode och miljöer. Samtidigt betonas kontrasten mellan det norrländska och nordamerikanska.

Valter Skarsgård gestaltar Börje med återhållsamhet men samtidigt karg karisma. Berättelsen tar oss från det sena 60-talets Kiruna till Gävle, där han möter sin blivande första fru Margitta (Hedda Stiernstedt) och tillsammans med Inge Hammarström (Pelle Holmström) upptäcks av den kanadensiska talangscouten Gerry McNamara (Jason Priestley).

Därpå följer resan till NHL och ishockeykatedralen Maple Leaf Gardens i Toronto. Börje etablerar snabbt sitt namn och blir en publikfavorit, men ställs också inför språkförbistring, kulturkrockar och dramatik bakom kulisserna. Han utsätts dessutom för omfattande fysiskt motstånd på isen, där hockeyrinken fungerar som en gladiatorarena och han aldrig backar från en närkamp.

Hockeyscenerna är välgjorda, våldsamma och medryckande. Men lika mycket värde ligger i tillbakablickarna på den barndom som formade Salming och hans relationer utanför isen. Det inkluderar lagkamraten Hammarström, vars spelstil inte verkar tillräckligt hård för NHL, den omtänksamma materialaren Smokey (Jack Langedijk), vars berättarröst ramar in serien, Margitta, som söker sin egen identitet bortom rollen som mamma och hockeyfru, samt storebrodern Stig, spelad på ett ljuvligt sätt av Oscar Skagerberg, som trots sin kantighet framstår som sympatisk.

Möjligen kan några med vältränade dialektöron reagera på skådespelarnas försök att efterhärma olika bygdemål, men detta framstår som en petitess. “Börje” gör överlag mycket rätt och lyckas fånga en bred och engagerande aspekt av Salming’s liv och karriär.

.