Svenskt kriminaldrama om Iris Broman, nytillträdd chef för Kalla Fall-gruppen i Malmö. I huvudrollerna syns Sofia Helin och Hedda Stiernstedt.

Aftonbladet ++++

KRIMINALDRAMA Sofia Helins kriminalkommissarie Iris Broman är ingen Saga Norén. Och ”Sanningen” är en annan sorts kriminalserie än vad ”Bron” var. Mindre typisk, kall och gråmulen Scandinavian noir, och mer känslomässigt verkningsfull.

Men när manusförfattaren Camilla Ahlgren, som på senare år har skrivit Netflix-serierna ”Störst av allt”, ”Folk med ångest” och ”Barracuda queens”, återvänder till Skåne med en ny mordgåta (som egentligen är flera mordgåtor i ett) med Helin i huvudrollen, ligger ”Bron”-jämförelserna ändå nära till hands. Eftersom kvaliteten på det intrikata manuset återigen imponerar, och det återigen är omöjligt att slita sig.

Helin spelar alltså polisen Iris Broman, som lämnar Stockholm traumatiserad med sin skjutna fästman Peter i en urna, för att flytta in i sin syster Kattis (Hedda Stiernstedt) hus i Ystad, och börja på en ny kula som chef för kalla fall-gruppen i Malmö.

Sanningen | December 25, 2023 (Sweden) 6.2